Een goede contactpagina

Vier tips voor een goede contactpagina

Het hebben van een goede contactpagina is belangrijker dan je denkt. Vul deze vaak ‘vergeten’ webpagina met de juiste content. Verleid potentiële klanten zo om wel bij jou en niet bij je concurrent te kopen. Wij geven je vier tips waarmee jij je contactpagina optimaliseert. Adviezen waarmee jij tevens meer omzet haalt uit deze verder toch beperkte pagina.

TIP 1: Op een goede contactpagina staan je adres- en KvK-gegevens

Het is natuurlijk een cliché eerste klas, maar vermeld vooral je adres- en KvK-gegevens op de contactpagina. Het vermelden van een fysiek adres en KvK-info wekt vertrouwen bij potentiële klanten. Helaas zie ik nog te veel contactpagina’s met alleen een contactformulier. Zelfs een (mail)adres of telefoonnummer ontbreekt.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik check altijd eerst of een webshop een fysiek adres heeft. Want als ik niet tevreden ben, wil ik wel zeker weten dat ik het product kan retourneren of ergens kan aanbellen. En heb jij je zaakjes goed voor elkaar, dan heb je niks te vrezen. Vermeld dus gewoon je adres. En op een goede contactpagina hoort ook een foto van je bedrijfspand. Het is wel zaak om je adresgegevens actueel te houden.

Maak je mailadres aanklikbaar

Bovendien is het slim om je e-mailadres aanklikbaar te maken. Dan hoeven bezoekers niet eerst jouw adres te knippen en te plakken. Met één klik belanden ze in hun mailprogramma.

TIP 2: Geef een goede contactpagina een logische naam

Voor je begint met het invullen van je contactpagina moet je goed nadenken over de naam ervan. Je kunt deze pagina natuurlijk een ludieke naam geven. Maar het is veel beter om een voor de hand liggende titel te bedenken. Zo houd je ook de url herkenbaar en kort. In de meeste gevallen heet zo’n pagina gewoon ‘contact’. De url wordt dan jouwdomeinnaam.nl/contact/.

Voor de zoekmachine van Google is dan ook meteen duidelijk wat de inhoud van een goede contactpagina is. Dat is belangrijk, want de meeste bezoekers zullen weinig tijd op je contactpagina doorbrengen. Zoals we weten vindt Google Time on Page / Time on Site erg belangrijk voor je ranking in de zoekresultaten. Hoe langer bezoekers op je website of pagina blijven hangen, hoe beter het is. Haken ze snel af, dan denkt ‘Google’ dat het de verkeerde pagina heeft voorgeschoteld. De pagina wordt dan lager gerankt.

Met de juiste url voor je contactpagina voorkom je deze verwarring, en een mogelijke straf.

Het is tevens een goed idee om je contactpagina op te nemen in het menu op de homepage en in de footer. Zo voorkom je een hoop ergernis bij je bezoekers. Het is nooit leuk wanneer je op een website bent en de contactpagina slecht vindbaar is.

TIP 3: Beperk aantal vragen in contactformulier

Een grote fout die we allemaal wel eens hebben gemaakt is het plaatsen van een heel uitgebreid contactformulier. Begrijp me niet verkeerd: zo’n formulier hoort op een goede contactpagina. Maar vraag niet om informatie (persoonlijke gegevens) die er niet toe doen.

Bezoekers met vragen willen hooguit een naam en een e-mailadres invullen en hun vraag stellen. En eerlijk is eerlijk, meer heb jij niet nodig om die persoon te helpen. Vragen om een telefoonnummer schrikt bezoekers vaak af. Veel mensen willen een antwoord en zitten niet op een belletje te wachten. Wat zou jij doen als de verkoper van een willekeurige winkel waar jij naar binnenstapt om jouw telefoonnummer vraagt? Deze groep is bang dat jij ze in het telefoongesprek probeert te verleiden tot meer dan zij voor ogen hebben.

Vraag je wel om een telefoonnummer? Maak dit veld dan optioneel.

Schrijf een leuk bedankbericht

Het lijkt een overbodige luxe, maar schrijf een bedankberichtje. Hiermee laat je de bezoeker weten dat het formulier goed is ingevuld en door jou is ontvangen. Als de tekst van dit automatisch verzonden bericht de juiste tone of voice heeft, bezorg je de ontvanger naast geruststelling ook nog eens een goed gevoel. Je zou zelfs kunnen overwegen hierin een speciale aanbieding te vermelden. Of je stopt er een link in naar je rubriek met veelgestelde vragen. Je lokt ze op die manier weer naar je website.

TIP 4: Verleid bezoeker op slimme manier

Zaken zijn zaken. En natuurlijk wil jij dat potentiële klanten overgaan tot het aanschaffen van jouw producten of diensten. Wil je de bezoeker toch verleiden? Pak dit dan slim aan. En ja, een goede contactpagina kan je hierbij helpen.

Maar pas op, verleid ze op een elegante manier!

Vermijd keiharde commerciële inhoud, en als je daar toch niet omheen kan, plaats deze dan in elk geval onder de relevante contactinformatie.

Het is veel beter om je klanten op een vriendelijke manier naar een volgende pagina op je website te lokken. De meeste bedrijven plaatsen een sectie met veelgestelde vragen op hun contactpagina. Dat is een slimme zet. Maar je kunt nog veel meer ‘verleidingen’ plaatsen.

Bijvoorbeeld door bezoekers een gratis boekje aan te bieden:

 • Met vleesrecepten
 • Over het winterklaar maken van de tuin
 • Gevuld met breipatronen
 • Met tips om de open haard schoon te houden
 • Over het verzorgen van bloemen
 • Met een hardloopschema en andere adviezen voor beginners
 • Waarin je voedingstips geeft

Enzovoort… Zolang het maar relevant is.

Maar je kunt ook een video plaatsen op een goede contactpagina:

 • Met de review over een populair product
 • Over hoe je eenvoudig de achterband van je fiets vervangt
 • Hoe je versleten voegen aan een huis repareert
 • Waarin je uitlegt hoe je de koplamp van een bepaald type auto vervangt

Enzovoort..

Dan kun je op deze volgende pagina je verleidingstechnieken verder inzetten met een meer commerciële insteek. Bovendien kun je deze groep in je gratis download of video ook nog een niet te missen aanbieding doen.

Het grote voordeel is dat je met een goede contactpagina bezoekers in elk geval langer op je website houdt en daarmee de Time on Page / Time on Site verlengt. En als je de zaken helemaal goed aanpakt, heb je van de bezoeker van je contactpagina zelfs een klant gemaakt.

Veel succes!