SEO-valkuil

Zeven SEO-valkuilen: trap er niet in!

Om zo goed mogelijk te presteren in Google gaan mensen en bedrijven vaak overdrijven met het optimaliseren van hun website. Google kent inmiddels alle trucjes en laat deze niet onbestraft. Dus wil je beter worden gevonden door de zoekmachine? Trap dan vooral niet in deze zeven SEO-valkuilen.

De eerste van zeven SEO-valkuilen: Gebruik van dubbele content

Voor een succesvolle website geldt één belangrijke regel: content is king. Het gevaar bestaat echter dat je het succes van een eerder artikel wilt evenaren door vrijwel dezelfde inhoud nog een keer op je website te publiceren. Dit is absoluut géén goed idee. Google straft dubbele content op je website af met een lagere ranking. Vermijd dus duplicate content, het is een van de zeven SEO-valkuilen.

Wat kun je dan wel doen?

Wanneer je dezelfde inhoud toch wilt behouden op je website, schrijf dan een nieuw bericht met actuele informatie en verwijs via een interne link (bijv. Meer over zeven SEO-valkuilen) naar het bestaande uitgebreide artikel. Hiermee voorkom je duplicate content. Je krijgt ook nog extra bonuspunten van Google omdat je een onderlinge link plaatst.

Update het bestaande artikel

Is er recenter nieuws te melden en wil je profiteren van de uitstekende reputatie van het artikel met achterhaalde informatie? Aarzel dan niet en voeg de nieuwe inhoud toe aan de oude content. Begin het artikel bijvoorbeeld met UPDATE: en tik vervolgens direct het meest recente nieuws. Op deze manier actualiseer je de post en gebruik je de bij Google opgebouwde reputatie. Zo kom je tot een nog betere ranking. Dezelfde tekst opnieuw plaatsen is uit den boze en echt een van de zeven SEO-valkuilen.

Pas de publicatiedatum aan

Wil je een geactualiseerd bericht weer helemaal bovenaan het overzicht met al je berichten komt te staan? Dan kun je bijvoorbeeld de publicatiedatum aanpassen. Waarschuwing: Doe dit alleen wanneer de inhoud nog volledig klopt met het moment. Vergeet in dit geval niet om ook de datum bij je meta-omschrijving aan te passen naar het moment van herpublicatie. Zo zien bezoekers direct dat het om actuele content gaat.

SEO-valkuil 2: Kopieer content van andere websites

Als je veel content publiceert dan kun je een keer te maken krijgen met een vorm van writers block. Je hebt even geen inspiratie voor een nieuw onderwerp of de juiste woorden en zinnen schieten je niet te binnen. Een van de zeven SEO-valkuilen is letterlijk de content van een ander kopiëren.

De originele schrijvers kunnen checken of hun tekst op andere websites wordt gebruikt. En ze kunnen bij Google over jou klagen. De techreus op zijn beurt gaat jouw website devalueren met misschien wel uitsluiting tot gevolg. Wil je dan je website weer up and running krijgen dan zal dat veel geld en middelen kosten.

Wat kun je dan wel doen?

Laat je vooral inspireren

Gebruik teksten van anderen vooral als inspiratiebron. Lees je iets relevants op een andere website, maak dan je eigen blog of bericht. In je eigen stijl, met je eigen woorden. Je kunt je ook beperken tot een kort nieuwsbericht en je lezers hierin wijzen op je inspiratiebron. Link naar dat artikel. Wees niet bang dat dit jouw autoriteit aantast. Het zal je reputatie alleen maar versterken. Laat de andere auteur weten dat je naar zijn site doorverwijst. Misschien kunnen jullie over en weer gaan linken. En dat is altijd goed.

Nu we het toch hebben over het plaatsen van links naar andere websites: bedenk goed met wie je in zee gaat. Inkomende en uitgaande links zijn meer dan welkom voor een goede ranking in Google. Zoiets heet linkbuilding. Zijn deze links afkomstig van websites met een bedenkelijke inhoud, dan heb je echt een probleem. Ten eerste wil je niet worden geassocieerd met bedenkelijke websites. Ten tweede worden dit soort links door Google afgestraft.

De vierde van zeven SEO-valkuilen is: Betalen voor linkbuilding

Natuurlijke linkbuilding is heel erg goed voor je website. Dit geldt echter niet voor linkbuilding via websites met daarop alleen maar links naar honderden andere websites. Heel lang geleden werd dit lapmiddel ingezet voor een betere ranking. Verzamelwebsites vol links worden door Google als niet-waardevolle backlinks gezien en afgestraft. Koop dus geen links op verzamelwebsites.

Wat je wel kunt doen is… Ga vooral op zoek naar voor jouw branche relevante websites en stel de eigenaren ervan voor om onderling relevante links te plaatsen. Google ziet deze links juist wel als waardevol.

SEO-valkuil 5: Prop je berichten vol keywords

Wil jij vindbaar zijn in Google, dan moet je een pagina of bericht optimaliseren voor een zoekwoord of zoekzin. Overdrijf niet. Prop je tekst niet vol met het woord of de zin waarop je in Google wil worden gevonden. De term hiervoor is keywordstuffing en dit wordt afgestraft. Het is dus niet aan te raden. Laat je zoekwoord hooguit zo’n 2,5 a 3% van de tekst uitmaken.

Gebruik de SEO-plugin van Yoast

De SEO-plugin van Yoast is een handige tool om je teksten te optimaliseren voor de zoekmachine van Google. Ga in je WordPress-omgeving naar plugins en zoek daar op Yoast of SEO.

SEO-valkuil 6: Gebruik in elk bericht hetzelfde keyword

Voorkom dat je voor verschillende berichten en pagina’s hetzelfde zoekwoord gebruikt. Het is bijvoorbeeld veel beter om berichten met hetzelfde zoekwoord samen te voegen en zo te zorgen voor een duidelijke structuur in je website.

Maak cornerstone content

Of, nog beter, houdt één artikel aan als hoofdartikel. Dit is het meest uitgebreide artikel over een bepaald onderwerp. Deze tekst mag gerust meer dan drieduizend woorden bevatten. Bestempel dit artikel als cornerstone content (dat kun je doen in Yoast SEO) en verwijs van daaruit door naar alle onderliggende berichten. Zo weet Google duidelijk welke pagina de hoofdpagina is.

Tip: Met de SEO-plugin van Yoast krijg je vanzelf een waarschuwing wanneer je een keyword nog een keer gebruikt.

SEO-valkuil 7: Zet zoekwoorden in achtergrondkleur

Een van de belangrijkste van de zeven SEO-valkuilen is het plaatsen van zoekwoorden in de achtergrondkleur van je webpagina. In de meeste gevallen ‘wit’. Dit trucje werd in een ver verleden behoorlijk vaak toegepast. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar voor de lezer, maar wel voor de zoekmachine van Google.

Slim bedacht, ooit. Maar net als voor het betalen voor links op een verzamelsite, geldt ook hier: achterhaald! De zoekmachine van Google is inmiddels slim genoeg en plaatst je lager in de zoekresultaten.

Succes met de SEO op je website!