Gebruik sterke wachtwoorden

Bescherm je website met sterke wachtwoorden

Criminelen maken nog steeds massaal jacht op onze inloggegevens. Vooral die van websites of -shops zijn gewild. Want een gehackte website wordt gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Of erger voor jou en je klanten: de criminelen ‘gijzelen’ jullie persoonlijke gegevens. En ze geven deze pas weer vrij nadat jij een enorm bedrag aan Bitcoins hebt overgemaakt. Dus bescherm je website en gebruik ook voor de inlog altijd sterke wachtwoorden. Wij geven enkele tips.

Pas op voor deze valkuilen

Voor we overgaan tot de tips nog even dit. De populairste wachtwoorden wereldwijd zijn nog altijd zeer zwak: 123456, Welkom01 en Wachtwoord. Bovendien gaan we heel slordig om met de bescherming van onze digitale gegevens. We gebruiken voor al onze accounts namelijk vaak hetzelfde zwakke wachtwoord.

Kortom, gebruik dus vooral geen:

  • Korte wachtwoorden
  • Voor de hand liggende persoonlijke inlogcodes
  • Naam gecombineerd met de geboortedatum

Maak je sterke wachtwoorden lekker ingewikkeld

Het bedenken van sterke wachtwoorden is voor veel mensen een lastige opgave. Wat is een sterk wachtwoord? Moet een wachtwoord altijd ingewikkeld zijn? Moet een sterk wachtwoord altijd een combinatie zijn van cijfers, letters (zowel hoofd als klein) en vreemde leestekens? Nee! Maar het is wel aan te raden. Want dit maakt het hacken een stuk lastiger. Zo niet onmogelijk.

Je kunt altijd een voor jezelf makkelijk te onthouden ingewikkeld wachtwoord bedenken. Vervolgens kun je op haveibeenpwned.com controleren of dit wachtwoord op de lijst met gelekte wachtwoorden staat.

Sterke wachtwoorden bevatten…

Kortom, bij het creëren van een niet te kraken wachtwoord moet je de volgende zaken in de gaten houden. Gebruik:

  • Minimaal 10 tekens
  • Tenminste 1 kleine letter
  • Minimaal 1 hoofdletter
  • Tenminste 1 cijfer
  • Bij voorkeur ook een (vreemd) leesteken

Zinnen vormen sterke wachtwoorden

Je kunt natuurlijk nog creatiever te werk gaan. Bedenk een wachtwoordzin. Zinnen zijn niet alleen veel veiliger, maar in de meeste gevallen ook een stuk eenvoudiger te onthouden. Neem bijvoorbeeld ‘Dit w8w00rd is g3h3im$’. Hiermee creëer je een wachtwoord van 22 karakters. Dat is inclusief spaties, hoofdletter, cijfers en (in dit geval) een valutateken. Bovendien hebben we op logische plekken een letter vervangen door een cijfer of leesteken.

Bescherm je website: Gebruik wachtwoordmanagers

Natuurlijk is het niet eenvoudig om al die ingewikkelde wachtwoorden te onthouden. Helemaal niet wanneer je een zekere leeftijd hebt bereikt. Maak in dat geval gebruik van een wachtwoordmanager. Twee voorbeelden hiervan zijn Password Safe en KeePas.

Zo’n wachtwoordmanager slaat al jouw inlogcodes versleuteld op. Om toegang te krijgen tot al die wachtwoorden hoef je dan nog maar één ijzersterk wachtwoord te bedenken en onthouden. Eigenlijk best eenvoudig dus. Wij raden je aan om voor elke website of service een ander sterk wachtwoord of sterke zin te bedenken.

WordPress maakt sterke wachtwoorden

Heb jij een WordPress website? Dan maakt WordPress zelf sterke wachtwoorden aan voor de inlog (van jou en je collega’s). Heel handig en lekker veilig bovendien. Benadruk bij je collega’s altijd het belang van dit sterke wachtwoord. Voorkom dat ze dit ingewikkelde wachtwoord weer veranderen in een wachtwoord dat wel eenvoudig te achterhalen is.

Bescherm je website extra met twee-factor authenticatie

Wil je het helemaal veilig aanpakken? Maak dan gebruik van twee-factor authenticatie. In het blog “Wat is twee-factor authenticatie?” leggen we precies uit wat dit inhoudt en hoe jij dit op je website toepast!

Succes met het beveiligen van je website!