Storytelling: Maak een held van je merk

Storytelling tips: maak je een held van je merk

Storytelling is het ideale middel om klanten aan je te binden. Je doet ze een belofte (Coolblue: Alles voor een glimlach), bezorgt ze een gevoel (Coca-Cola: The holidays are coming) of speelt in op hun emotie (Olifantenreclame Rolo: Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet). Het belangrijkste is dat je hierbij altijd denkt vanuit je klant, niet vanuit jezelf. Wij geven enkele voorbeelden van storytelling op je website.

Wat is storytelling eigenlijk?

Met storytelling creëer je dus iets waarmee je klanten zich kunnen identificeren. Neem Dopper, van die duurzame herbruikbare waterflesjes. Het bedrijf spreekt potentiële klanten aan op hun ‘milieubewuste geweten’ en ‘groene hart’. De website staat vol kreten als ‘Onze oceanen zijn je dankbaar’, ‘The ocean saving device’ en ‘Minimaliseer je footprint’.

Zet een bepaalde sfeer neer, waardoor klanten een goed gevoel bij jouw product krijgen. Zoals in de reclame over het meisje in voetbalkleding dat door de regen naar huis fietst en dan teleurgesteld bij haar vader op het aanrecht gaat zitten. Hij vraagt of ze verloren heeft? Afgelast, reageert zij. Waarna hij haar een plak ontbijtkoek toeschuift en er zonder enige poeha de naam Peijnenburg in beeld verschijnt. Veel meer tekst is niet nodig. Het beeld zegt alles.

Voorbeelden van storytelling: Coca-Cola

Er zijn legio voorbeelden van storytelling en bedrijven die dit tot in de finesse hebben toegepast. Coca-Cola combineert de kreet ‘The holidays are coming’ met de rode kersttruck en de jolige kerstman. Het beeld schreeuwt gezelligheid, geluk en liefde. Gevoelens die we allemaal willen ervaren. In feite wordt de nadruk niet zozeer gelegd op het product. De reclame speelt veel meer in op het gevoel dat Kerst bij ons oproept.

De geur van vers brood

Ben je bakker of verkoop je brood? Dan zou je op je website een filmpje kunnen plaatsen van een man (of vrouw) die ’s nachts om 3 uur het alarm van de wekker uitzet, zijn of haar partner een zoen geeft en zich aankleedt. Vervolgens stapt hij op de fiets en gaat naar de bakkerij gaat. Daar rolt hij het deeg en schuift de plaat in de oven. Na de ‘ping’ legt hij het verse brood in de vitrine en neemt vervolgens – met een kop koffie erbij – zelf een gulzige hap van een vers bruin bolletje met kaas.

Geloof het of niet, maar je ruikt de geur van vers brood en koffie. Sterker nog, je krijgt meteen trek! Ons advies is om zo’n video eerst te uploaden naar je eigen YouTube-kanaal en vervolgens via de link te embedden (in te sluiten) op je eigen website. Op die manier heeft de grootte van het bestand geen invloed op de snelheid waarmee je website wordt geladen.

Voorbeelden storytelling op je site zonder video

Natuurlijk is het maken van een video niet voor iedereen weggelegd. Dus hoe vertaal je in dat geval storytelling naar je website? Los van zaken als kleurgebruik en goede afbeeldingen is het vertellen van het juiste verhaal essentieel. Je moet vooral vertellen wat de voordelen voor je klanten zijn: avontuur, gemak, plezier, geruststelling, zekerheid, nostalgie, gezondheid.

Uiteraard mag je op je website gerust iets over jezelf vertellen. De Bijenkorf creëerde in 2020 voor het 150 jarig bestaan zelfs een geheel nieuwe website vol nostalgie. Met een verhaal over de oprichter en enkele bijzondere producten die in de achterliggende anderhalve eeuw werden verkocht.

Begin met je pagina ‘Over ons’

Heb je geen idee waar te beginnen? Denk dan aan de pagina ‘Over ons’. Deze is bij uitstek geschikt om iets over jouw onderneming te vermelden, aan storytelling te doen. Want als je ergens iets over kunt vertellen dan is het wel je eigen onderneming. Zoek naar een bijzonder aspect. Vertel dat verhaal. Bijvoorbeeld hoe je grootvader als schilder zijn eigen kleuren mengde die heel populair werden in het dorp. Laat door middel van een foto (als je die hebt natuurlijk) zien hoe dat mengen destijds ging en hoe het tegenwoordig gaat.

Doorspek je verhaal vooral ook met humor. Plaats er ook enkele (nostalgische) foto’s bij. Maak er in elk geval geen saaie opsomming met jaartallen van. Beperk je dus tot één aspect van de historie. Het is geen geschiedenisles.

Heeft je bedrijf nog geen geschiedenis?

Ben je pas met je onderneming begonnen? Denk dan na over wat je wel kunt delen. Misschien heb je een carrièreswitch gemaakt. Vertel dan over de gedachte die erachter zit. Van commerciële m/v bij een multinational tot milieubewuste hobbyboer(in) met bed & breakfast. Misschien ben je uit frustratie over de slechte psychiatrische hulp aan je moeder wel een opleiding tot psycholoog gaan volgen en heb je nu je eigen praktijk.

Storytelling in je blogs

Hoe kun je in je blogs doen aan storytelling? Dat lijkt ingewikkelder dan het is. Bezorg de lezers een goed gevoel. Hoe? Deel jouw kennis. Maak je blogs educatief en meeslepend. Maak er een anekdotisch verhaal van. Begin beschrijvend. Bijvoorbeeld over een toevallige ontmoeting, een gevoel dat je bekroop bij het zien van een schilderij of die bijzondere jeugdherinnering. Leg vervolgens de link naar je product of dienst.

Je kunt ook beginnen met een probleem waar jij zelf tegenaan bent gelopen of waar een van je klanten jou op heeft gewezen. Benadruk niet hoe goed jij zelf bent, maar vertel vooral wat de oplossing van het probleem is. Of om terug te keren bij het eerdere voorbeeld van het schildersbedrijf: vermeld dat de bijzondere verfkleuren van opa weer (in een beperkte oplage, want dat kweekt urgentie) te bestellen zijn.

De contactpagina op je website

Het lijkt misschien een onmogelijke opgave om van een contactpagina iets leuks te maken. Toch is het wel mogelijk om op die pagina aan storytelling te doen. Zo heb je in Leeuwarden de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis. Daar hadden ze tot enkele jaren terug de voormalige cellen in gebruik als minikantoortjes en winkeltjes. Huur jij zo’n cel dan is dit gegeven natuurlijk superleuk om – vergezeld van enkele foto’s van toen en nu – te vatten in een stukje tekst op je contactpagina.

Biedt extra service

Er valt altijd wel iets te vertellen over het pand of de locatie (straat of plein). Zoals bierbrouwerij Maallust. Dat zit gehuisvest in het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen. Je kunt ook iets vertellen over de bereikbaarheid, de parkeergelegenheid. Het is misschien een gek ideetje, maar je zou zelfs een soort service kunnen bieden in de trant van: Kom je met het openbaar vervoer en regent het? Geef even een seintje en we pikken je op. Of: Regent het? Voor de terugweg hebben we een zonnige paraplu gereed staan.

Want wees eerlijk. Bij wie koop jij liever: een bedrijf waarvan de locatie niet te achterhalen is of een onderneming die deze gegevens (en meer) wel deelt.

Voorbeelden storytelling op Sociale media

Ben je vooral aanwezig op sociale media? Dan weet je dat Facebook, Pinterest, LinkedIn en Instagram zeer geschikt zijn voor storytelling. Een goed voorbeeld hiervan zijn twee horecaondernemers in Leeuwarden. Zij hebben verschillende zaken. Een daarvan is een cocktailbar. Ze delen hun cocktail van de week, inclusief uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de cocktail.

Verhalen vertellen is een kunst, maar eenvoudiger dan je denkt!

Facebook

Nu de horeca vanwege corona verplicht dicht is, bezorgen deze ondernemers uit Leeuwarden de ingrediënten voor hun wekelijkse cocktail aan huis. Op Facebook plaatsen ze elke vrijdag een video of enkele foto’s plus een tekst. Daarin leggen ze uit hóe je de cocktail maakt. Je kunt eventueel bijpassende cocktailglazen bestellen. Slim! Want dit betekent extra omzet.

Deze hele opzet betekent niet alleen meer omzet, het zegt vooral ook iets over jouw onderneming en de verbinding die je zoekt met je klanten. Je laat zien wie jij bent en wat je doet. Belangrijker nog is dat je op deze eenvoudige manier in contact blijft met je klanten.

Instagram stories

De naam zegt eigenlijk alles: stories. Hoe kun je beter je verhaal vertellen dan in beeld, zonder woorden? Het maakt niet uit in welke branche je actief bent. Voor vrijwel alle ondernemingen kun je door middel van beeld een verhaal vertellen en klanten aan je binden.

Zelf foto’s maken is niet ingewikkeld

Je hoeft geen topfotograaf te zijn om een kwalitatief goed bruikbare afbeelding te maken. Vrijwel alle mobieltjes zijn voorzien van een uitstekende camera. Zoek je eigen stijl, bijvoorbeeld door gebruik van een filter. Maak herkenbare foto’s. Wees kritisch. Plaats niet zomaar elke foto. Kies alleen de beste.

En nu wil je natuurlijk enkele suggesties 😉

  • Een bakker plaatst foto’s van het proces hoe je een gezond brood maakt.
  • Verkoop je mountainbikes?Deel foto’s van avontuurlijke fietstochten.
  • Heb je een restaurant? Vertel bij welke boer dat lekkere stuk vlees vandaan komt.
  • Verkoop je zelfgemaakte sieraden? Toon dan foto’s van het maakproces.
  • Maak je medische instrumenten? Laat zien hoe deze mensenlevens redden.
  • Verzorg je massages? Deel technieken voor thuismassage.
  • Ben je kunstenaar? Laat zien hoe een kunstwerk zich ontwikkelt of met welke materialen je werkt.
  • Heb je een kledingwinkel? Plaats foto’s van de nieuwe collectie of de kleding die in de aanbieding is.

Nieuwsbrieven en storytelling

Het is uiteraard goed om je nieuwsbrieven te gebruiken voor het delen van storytelling. Een goed voorbeeld hiervan is copywriter Aartjan van Erkel. Hij verkoopt zijn online cursussen vrijwel uitsluitend via mailings. Daarin maakt hij altijd handig gebruik van storytelling. Hij begint zijn mails altijd met een anekdote waardoor je wordt getriggerd om door te lezen, helemaal tot aan het punt waar hij ineens zijn aanbieding doet. Slim.

Hopelijk hebben we je met ons blog kunnen inspireren!