Vier SEO-tips voor meer clicks

Vier SEO-tips voor meer clicks

Je bent lekker bezig met je WordPress website. Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen straks vanuit Google wel doorklikken naar jouw website en die van je concurrent links laten liggen? Wij geven je vier SEO-tips waarmee jij meteen aan de slag kunt.

Tip 1: Zet zoekwoord in je url

Een van de vier SEO-tips is het gebruik van de belangrijkste zoekterm in de url (de titel) van de pagina. Verkoop je op die pagina bijvoorbeeld allemaal bruine sneakers, noem die pagina dan ook bruine sneakers. Betreft het een onderliggende pagina van een andere pagina, bijvoorbeeld over sneakers? Bouw je structuur dan ook zo op, denk bijvoorbeeld aan jouwdomeinnaam.nl/sneakers/bruine-sneakers. Zet het zoekwoord zo vooraan mogelijk.

45% klikt door naar jouw site dankzij onze vier SEO-tips

Het is heel belangrijk dat de url iets zegt over het onderwerp op de pagina, want die is zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Als mensen online zoeken naar bruine sneakers, zien ze aan de url in de zoekresultaten meteen dat de betreffende pagina daadwerkelijk over dit onderwerp gaat. Uit onderzoek is gebleken dat in 45 procent van die gevallen mensen eerder geneigd zijn om door te klikken naar je pagina.

De tweede van onze vier SEO-tips: Speel in op emoties

De tweede van onze vier SEO-tips heeft te maken met het inspelen op emoties. Bij het schrijven van je teksten moet je één ding niet onderschatten: het is goed om in te spelen op emoties als angst, geluk, plezier, enzovoort. Je mag je klanten gerust ‘pijn’ doen, ze even flink bang maken. Zolang je ze meteen daarna ook de oplossing biedt. Geloof het of niet maar bezoekers worden hiermee sneller verleid om op de betreffende link te klikken.

Een voorbeeld van inspelen op emoties

Inmiddels is wel duidelijk dat alle webshops en websites voorzien moeten zijn van een SSL-certificaat. Je weet wel, zo’n hangslotje voor de domeinnaam. Hiermee is het voor de bezoeker meteen duidelijk dat zijn of haar persoonsgegevens versleuteld en dus beveiligd worden verzonden. Dit is een eis vanuit Europa en de Nederlandse overheid. Maar ook Google vindt dit belangrijk. Zo belangrijk dat websites met een hangslotje hoger in de zoekresultaten worden getoond dan websites zonder.

Ben je bijvoorbeeld een webhoster? Wijs potentiële klanten er dan eerst op dat Google webshops zonder SSL straft met een lagere ranking in de zoekresultaten. Geef meteen aan dat jouw pakketten altijd zo’n certificaat hebben.

Een ander voorbeeld van een tekst die mensen geheid aanzet tot doorklikken is: ‘Trap niet in deze zeven SEO-valkuilen’. Deze tekst prikkelt de lezer, want niemand stapt graag in een valkuil. Het is natuurlijk wel van belang dat je de lezer in de content geruststelt door ze meteen oplossingen te bieden. Dit is dus de tweede van onze vier SEO-tips.

Zet de lezer soms op ‘t verkeerde been

Veel YouTubers gebruiken teksten om mensen op het verkeerde been te zetten. Zo gaat een video met als titel ‘Zes redenen waarom je géén iPhone moet kopen’ of ‘Wacht! Bekijk voor je een Samsung S21 koopt’. Vervolgens gaat de video in z’n geheel over hoe geweldig het product is en waarom je het zeker moet kopen. Je speelt in op de emotie angst. Want degene die in het product is geïnteresseerd denkt: ‘Wat? Waarom moet ik het niet kopen?’ Bovendien trek je ook kijkers die denken: ‘Ja, dat dacht ik wel. Even kijken wat hij/zij voor negatiefs te vertellen heeft.’ Je slaat zo een dubbelslag. Maar pas hier wel mee op. Als een bezoeker te vaak op deze manier wordt verrast, kan het tegen je werken.

De derde van onze vier SEO-tips: Vermijd kreten als “de beste”

“Wij van WC Eend adviseren WC Eend” was eind jaren ’80 (van de vorige eeuw!) echt heel verfrissend. Een bedrijf dat zichzelf schijnbaar op de borst klopte, maar dat vooral deed met een dikke vette knipoog naar alle bedrijven die dit serieus deden. Nog steeds promoten veel bedrijven zich online in hun teksten serieus met “de beste”, “de grootste”, “de snelste”, “de goedkoopste”. Onze derde van de vier SEO-tips is dus om dergelijke kreten te vermijden.

14 % minder doorklikken

Als bezoekers van je site inmiddels wel immuun voor dit soort kreten. Niemand hecht nog waarde aan dit type clickbaits. Sterker nog, potentiële klanten slaan jouw website over. Het zorgt ervoor dat je 14 procent minder doorklikken krijgt naar je website.

Tip 4: Geef elke pagina een meta-omschrijving

Deze laatste van onze vier SEO-tips is zeker niet de minst belangrijke. Een goede meta-omschrijving is cruciaal voor het doorklikgedrag naar jouw website. Dit stukje tekst toont Google in de zoekresultaten onder de url. Laat in dit stukje tekst minimaal één keer het zoekwoord of de zoekterm terugkomen. Vertel kort en krachtig iets over de inhoud van de pagina. Je kunt bijvoorbeeld de eerste alinea op de betreffende pagina kopiëren en die terugbrengen tot de kern van de boodschap.

Denk goed na over inhoud meta-omschrijving

Het is wel zaak om altijd goed na te denken over de inhoud van je eerste alinea. Maak gebruik van de SEO-plugin van Yoast. Deze helpt je bij het optimaliseren van je berichten en pagina’s van je WordPress website.

Veel succes!