Wat betekent het om “veilige” webhosting te hebben?

Online beveiliging is essentieel voor iedereen

Als je denkt aan online veiligheid, zijn de eerste dingen waar je aan denkt waarschijnlijk creditcardgegevens of financiële informatie. Of misschien denk je aan iemand die meeleest met je e-mails. Maar wist je dat zelfs iets simpels als een naam of telefoonnummer van grote waarde kan zijn voor cybercriminelen? Deze kleine stukjes data kunnen voor grof geld verkocht worden wanneer ze in grote hoeveelheden worden verzameld. Daarnaast zou het bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat je webdomein gekaapt wordt en gebruikt in cyberaanvallen… allemaal zonder dat je het weet. 

Daarom is een goede beveiliging een zeer belangrijke voorwaarde voor alles wat je online doet. Het belang van data groeit elke dag… en daarom wordt het ook steeds belangrijker om te voorkomen dat jouw informatie in de verkeerde handen valt. Wij weten dat gegevens online zetten eng kan zijn, zelfs in een beveiligde omgeving. Daarom vertellen we je precies welke beveiligingsmaatregelen je van PCextreme kunt verwachten.

PCextreme gebruikt servers om jouw gegevens op te slaan. Net zoals een kasteel meerdere poorten heeft, zijn er heel veel manieren om toegang te krijgen tot een server. En zoals een kasteelpoort sterke en waakzame bewakers nodig heeft, zo hebben ook servers stevige bescherming nodig tegen allerlei soorten aanvallen. Laten we eens kijken hoe PCextreme de toegangen tot zijn servers beveiligt.

De beveiligingsmaatregelen die PCextreme gebruikt

  1. De meeste webservers van PCextreme draaien op CentOS, een systeem dat uitstekend geïntegreerd is met SELinux (Security Enhanced Linux). SELinux zorgt ervoor dat de website van al onze klanten van elkaar afgeschermd zijn. Als er iets met het ene domein gebeurt dan heeft dat geen invloed op de andere domeinen of op onze service.  
  2. Een veelvoorkomend beveiligingsprobleem zijn verouderde PHP-scripts. Wanneer de ondersteuning afloopt, kan de veiligheid van je domein in gevaar komen. Met PHP-FPM kunnen we meerdere versies van een PHP op hetzelfde systeem draaien. Zo kunnen we makkelijk overschakelen naar een nieuwere versie als de ondersteuning voor een ouder script afloopt.
  3. PCextreme heeft firewalls rond alle hosts. Die detecteren automatisch wanneer er meerdere mislukte aanmeldingspogingen zijn op meerdere diensten (ftp+ssh), waarna we automatisch de toegang kunnen blokkeren. Firewalls kunnen ook gebruikt worden om bepaalde programma’s of IP-adressen wel of niet te laten verbinden met de server. Dit wordt bepaald door regelsets, ontwikkeld door onze systeembeheerders op basis van hun jarenlange ervaring. 
  4. Tussen het internet en onze servers zit een zogeheten caching load balancer. Deze kan een deel van de werklast van de eigenlijke servers helpen wegnemen, maar dient daarnaast ook als een eerste verdedigingslinie. Als er bijvoorbeeld een specifiek netwerk wordt gevonden dat WordPress-websites aanvalt, kunnen we deze al blokkeren voordat het verzoek zelfs op onze eigen servers verschenen is.
  5. PCextreme maakt vier keer per dag back-ups met een programma dat Bacula heet. In het geval van een echt rampzalige gebeurtenis kunnen we altijd terugvallen op deze back-ups, die ongeveer 7 dagen bewaard worden. Deze back-ups worden alleen gebruikt in geval van nood.  
  6. Tot slot gebruiken we Zabbix om al onze diensten permanent te monitoren. Er is altijd een systeembeheerder standby staan, die automatisch wordt gewaarschuwd wanneer er niet op de juiste of verwachte manier wordt gereageerd.

Wat als ik niet zo’n strenge beveiliging nodig heb?

Zelfs als je geen bankgegevens of andere belangrijke data opslaat, is de veiligheid erg belangrijk. Dagelijks worden bijvoorbeeld duizenden websites door de internetvariant van graffitikunstenaars beklad. Het gaat dan om hackers die puur voor de lol jouw website willen kraken en aanpassen. Je website kan in dat geval al een doelwit zijn vanwege een bepaald woord in de titel of op een pagina. Daarnaast kan jouw domein betrokken raken in een grotere aanval op de website van iemand anders. Kortom, zonder goede beveiliging breng je je gegevens in gevaar… belangrijk of niet!

PCextreme’s expertise is er om je veilig te houden

Naast deze zes veiligheidsfactoren hierboven is er natuurlijk onze menselijke factor: PCextreme’s team van ervaren webhosting professionals weet precies hoe ze jouw gegevens moeten verdedigen. Elke dag werken we samen om ervoor te zorgen dat ons hostingaanbod tot de veiligste op de markt behoort. 

Wil je meer weten? Lees verder op onze website of neem contact met ons op.