open-source

Waarom we uitsluitend open source gebruiken voor onze diensten

Waar zou de wereld zijn als het ieder voor zich was? Zouden we naar de ruimte zijn gegaan? Zouden we zelfs in een beschaving leven zoals we allemaal gewend zijn? Zou het…? Het antwoord op de meeste van deze vragen is ‘nee’. Het is een feit dat wanneer je dingen samen doet, je stukken verder komt. Stel je voor hoe de staat van internet zou zijn zonder dat mensen samenwerken en elkaar helpen. Het internet zou niet zo groot zijn als tegenwoordig en het zou veel meer moeite kosten om toegang te krijgen. Gelukkig leven we niet in zo’n wereld. We leven in een wereld waar open source-technologie de mens vooruit helpt en het is iets waar we graag deel van uitmaken.

De reden waarom we open source overal gebruiken waar we kunnen is vrij eenvoudig; het is veilig, kostenbesparend en geeft meer vrijheid in vergelijking met gesloten tegenhangers. Met open source weet je precies welke code je gebruikt, aangezien iedereen de authenticiteit ervan kan valideren. Dat betekent geen achteringangen, stiekem geplaatst door overheden of andere beveiligingslekken. Natuurlijk zijn er bugs, zoals bij elke software. Gelukkig kunnen deze door jou of door andere gelijkgestemde mensen worden opgelost, zodat je niet eeuwen hoeft te wachten zoals je zou doen met gelicenseerde producten.

Sinds het begin van PCextreme hebben we altijd open source gebruikt. Van het gebruik van op Linux gebaseerde systemen tot het huisvesten van meer dan 2000 Raspberry Pi’s in ons datacenter en het sponsoren van open source-projecten wanneer we maar kunnen. De belangrijkste software die we gebruiken voor onze publieke en private cloud is ook open source. We helpen zelfs een deel van de software die we gebruiken te ontwikkelen, zoals CloudStack en Ceph. Beide software pakketten zijn van vitaal belang voor ons bedrijf, daarom willen we graag inspraak hebben in de ontwikkeling ervan en bugs oplossen die ons direct helpen onze services voor onze klanten te verbeteren.

We lossen niet alleen bugs op voor CloudStack en Ceph, we geven ook actief wat terug aan de community. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Ceph-integratie voor CloudStack. Zonder dit was het niet mogelijk om beide samen te gebruiken en er was ook geen alternatief beschikbaar. We waren toen nog maar net in aanraking gekomen met Ceph en we waren meteen verslaafd. Dit stuk open source-software is de drijvende kracht achter onze High Available-servers en staat erom bekend dat het een gedistribueerd opslagcluster kan maken zonder een ‘single point of failure’. Met andere woorden: uiterst betrouwbare opslag die gewoon werkt.

Voor CloudStack hebben we een developer die fulltime aan dat pakket alleen werkt. Van het oplossen van bugs tot het toevoegen van nieuwe functionaliteit, we zijn ontzettend blij dat we iets kunnen teruggeven. Dit verbetert niet alleen onze dienstverlening, maar zet ook een nieuwe standaard voor de hele branche. Door samen te bouwen ga je immers sneller vooruit. Of het nu is door samen met onze klanten te werken aan solide hostingoplossingen of met andere ontwikkelaars over de hele wereld om de software die we allemaal gebruiken te verbeteren.

Door open source software te gebruiken, zijn onze clouddiensten volledig beveiligd, het geeft ons de vrijheid om onze service direct te verbeteren door deel te nemen aan de projecten en we kunnen onze klanten maximale waarde bieden tegen de laagste kosten.