Het belang van naadloos kunnen schalen

De afhankelijkheid van internet is de afgelopen tien jaar alleen al exponentieel toegenomen en deze trend lijkt alleen maar door te zetten. Wereldwijd komen er steeds meer mensen bij die dagelijks met het internet verbonden zijn en onze honger naar data groeit. Of het nu gaat om het bekijken van shows op Netflix of het gebruik van de services die je aanbiedt, één ding is duidelijk: als je activiteiten niet op tijd kunt schalen, bent je mogelijk te laat voordat je het weet.

Maar hoe bereid je je voor op het onbekende? Natuurlijk kunt je jouw datacenter vullen met meer hardware om er klaar voor te zijn, maar dat is niet echt een verstandige zakelijke beslissing. Wat als de nieuw verworven hardware ongebruikt blijft omdat de groei wat langer op zich laat wachten?

Hardware is duur, daar kan je niet omheen. Dus wat kun je doen om nog steeds naadloos op aanvraag te schalen, zonder enorme investeringen op te hoesten? Welkom in de wereld van cloud computing.

Bij cloud computing maak je gebruik van de hardware van iemand anders tegen een pay per use-model.

Weet je nog dat datacenter vol hardware en hoe dat voor de meeste bedrijven niet echt een slimme zakelijke beslissing is? Met cloud computing heb je toegang tot zo’n datacenter, zonder investeringen van jouw kant. Laten we enkele van de voordelen van cloud computing eens bekijken.

Risicobeperking

Door de hardware van iemand anders te gebruiken zijn bepaalde problemen waarmee je anders te maken zou krijgen niet meer jouw probleem. In plaats van dat jij of een van jouw technici zich midden in de nacht naar het datacenter haast wanneer er iets aan de hand is met je infrastructuur, draai jij je nog eens lekker om, wetende dat jouw cloudprovider voor de zaken zorgt.

Afgezien van hardware-gerelateerde problemen, kun je ook risico minimaliseren door servers in verschillende zones of op verschillende hypervisors uit te rollen. Met colocatie zet je in wezen al je geld op één paard, maar met cloud computing hoef je dat niet te doen.

Naadloos schalen

Je groeit exponentieel en hebt meer middelen nodig? Het kost maar een paar minuten om je huidige infrastructuur uit te breiden zodat je naadloos op aanvraag kunt schalen.

Betaal per gebruik

Elke server die je aan je infrastructuur toevoegt wordt maandelijks gefactureerd voor een vaste prijs. Er is geen giswerk en je hoeft nooit te betalen voor wat je niet gebruikt.

Nieuwste hardware

Hardware in de cloud wordt continu vernieuwd omdat de concurrentie veel te groot is voor cloudproviders om daar op te beknibbelen.

Zoals je kunt zien, heeft cloud computing enorme voordelen, maar dat wil niet zeggen dat colocatie overbodig is. Met colocatie behoud je altijd één ding dat cloud computing je niet kan geven: volledige controle. Als je om welke reden dan ook zeer specifieke hardwarevereisten hebt of als je de servers fysiek moet kunnen inspecteren, dan is colocatie de beste keuze. Voor de rest is cloud computing waarschijnlijk de beste optie.