Private Clouds zijn niet superieur aan Public Clouds

Je zou denken dat private clouds altijd beter zijn dan een public cloud, ze zijn tenslotte ‘privé’. Alleen jouw organisatie heeft de exclusieve toegang. Dat maakt private cloud de duidelijke winnaar, toch? Nou… niet noodzakelijk, het verschilt per elke specifieke situatie. We willen graag laten zien dat ja, private clouds zijn goed voor verschillende redenen maar dat betekent niet dat de public cloud inferieur is. In sommige gevallen is dit zelfs het tegenovergestelde!

In het geval van Private Clouds

Er is een duidelijke reden om private cloud te gebruiken; privacy. Wanneer uw branche bijvoorbeeld wordt gereguleerd door een overheidsinstantie, moet u zich mogelijk aan bepaalde regels en voorschriften houden die uw opties beperken. Een private cloud is in dat geval een van de weinige opties op IaaS gebied. Niemand anders gebruikt de hardware die u gebruikt, wat het hoogste niveau van privacy garandeert.

Hoe komt het dan dat private clouds misschien toch niet de ultieme oplossing zijn? Laten wel eens kijken naar de public cloud om te zien waarom.

In het geval van Public Clouds

Hoewel een private cloud perfect is voor organisaties die zich aan speciale voorschriften moeten houden, is de public cloud de betere keuze voor diegenen die geen speciale vereisten hebben.

Bij een public cloud is het storingsdomein over het algemeen hoger dan bij zijn tegenhanger de private cloud. Dit betekent dat wanneer een hypervisor offline gaat, slechts een klein deel van uw infrastructuur wordt beïnvloed. Dat komt omdat, in het geval van onze eigen openbare cloud, deze gewoon een stuk groter is dan een privé cloud zal zijn.

Afgezien van het faaldomein, kunt u ook zonder extra kosten gebruik maken van meer zones over de hele wereld. In het geval van een private cloud is dit natuurlijk ook mogelijk, maar het is niet goedkoop. Dat brengt ons bij het volgende punt: de kosten.

Een hypervisor in de public cloud wordt gedeeld tussen verschillende gebruikers, wat ook betekent dat de kosten worden gedeeld door al deze gebruikers. In het geval van een private cloud, nou je raadt het al, zijn alle kosten voor jou.

Een van de nadelen van de public cloud is echter het risico een ‘noisy neighbour’ tegen te komen. Dit zijn gebruikers op het cloudplatform die continu serverbronnen in beslag nemen tot het punt dat dit de prestaties van uw eigen server kan beïnvloeden. Het klopt dat deze gevallen zich voordoen, maar dat is ook de reden waarom we dergelijk gedrag actief monitoren en indien nodig onmiddellijk actie ondernemen. Het wil niet zeggen dat er geen ‘noisy server’ kan zijn in een private cloud, maar in dat geval is die server in ieder geval ook van jou.

Een private cloud klinkt superieur, maar over het geheel genomen is het slechts een oplossing voor specifieke gevallen die niet standaard zijn. Private clouds hebben zeker hun plaats in de cloud computing-markt en we bouwen ze zeker graag voor onze klanten, maar in veel gevallen is het gebruik van de public cloud misschien wel de beste keuze.